آیت‏الله العظمی سید محمدهادی میلانی

مرجع بزرگ شیعیان «مرحوم آیت‏الله العظمی سید محمدهادی میلانی» در هفتم محرم الحرام سال 1313 هجری قمری در نجف اشرف به دنیا آمد. اجداد این مرد بزرگ همه از سادات حسنی شهر مدینه منوره بودند

مقام علمی

آیت الله میلانی از کودکی مشغول تحصیل علوم دینی شد و در نجف مقدمات علوم را نزد بزرگانی همچون «آقا میرزا ابراهیم همدانی» و «آخوند ملامحسن تبریزی» فرا گرفت. سپس مرحله بعدی و سطوح عالی را نزد «آقا شیخ غلامعلی قمی» و «آقا شیخ ابوالقاسم مامقانی» آموخت و سپس به درس خارج «آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی»، «آیت الله نایینی» و «آیت الله آقا ضیاءالدین عراقی» وارد شد.

ایشان حدود بیست و سه سال مشغول تحصیل علوم دینی بود و بعد از آنکه به مقام اجتهاد رسید مشغول تدریس در نجف اشرف و کربلای معلی شد، جلسات درس ایشان در حوزه بسیار با شکوه بود. ایشان حدود هیجده سال در کربلا به تدریس پرداخت و در این مدت شاگردان فراوانی را تربیت کرد، از جمله شاگردان ایشان عبارتند از: حاج شیخ حسین وحید خراسانی، سید ابراهیم علم الهدی سبزواری، سید عباس صدر، حاج سید حسین شمس، حاج شیخ محمد رضا مهدوی دامغانی، شیخ محمد تقی جعفری، مهدی نوقانی، محمود کلباسی، کاظم مدیرشانه‏چی، سید نورالدین میلانی، سید محمد شیرازی، شیخ محمد تقی عندلیب سبزواری، سید محمد باقر حجت طباطبایی، محمد علی علمی، سید ابراهیم مهاجرین و بسیاری دیگر.

آثار علمی

مرحوم آیت الله میلانی در کتابت نیز ید طولایی داشتند و آنچه امروزه از آنها به عنوان آثار ایشان نام برده می‏شود یادداشتهای پراکنده و تقریرات درسهای پربار ایشان است که به همت شاگردان و فرزندان گرامیش جمع آوری شده است که عبارتند از:

1 - محاضرات فی الفقه الامامیه: مرحوم میلانی در این مجموعه ده جلدی فروعات فقهی اعم از عبادات و معاملات را مورد بررسی قرار داده است و نظرات عالمانه و مستدلانه خود را بیان کرده است.

2 - قادتنا کیف نعرفهم: ایشان به ائمه اطهار(علیه السلام) بسیار عشق می‏ورزید و نسبت به حضرت ولی عصر(عج) نیز ارادت ویژه‏ای داشت، علاقه وافر ایشان در جای جای نوشته‏ها و مکاتباتش عیان است. به همین منظور کتاب"قادتنا کیف نعرفهم"را به رشته تحریر درآورد تا خوانندگان را با حقیقت وجودی عترت طاهره و ولایت این بزرگوران بر تمامی هستی، آشنا سازد.

3 ـ تفسیر سوره تغابن و جمعه: آیت الله میلانی در کربلا برای برخی مشتاقان معارف قرآنی، تفسیر سوره‏های تغابن و جمعه را تدریس و تشریح کرده که این مجموعه درسی در کتابی به همین نام به چاپ رسیده است.

4 ـ توضیح المسایل: این مرجع عالیقدر در سال 1388 هجری قمری، رساله عملیه خود را با بیش دو هزار و هشتصد مساله فقهی به چاپ رسانده است.

5 ـ دیدگاه‏های علمی: این کتاب شامل صدها استفتاء و پاسخ آنها در مسائل فقهی، عرفانی، اخلاقی، فلسفی، کلامی، تاریخی، رجالی، قرآنی، حدیثی و... می‏باشد.

از دیگر کتب ایشان که به ذکر نام آنها بسنده می‏کنیم موارد زیر می‏باشد: حاشیه بر مکاسب، قواعد فقهیه و اصولیه، مختصر الاحکام، حاشیه بر وسیلة النجاة، یکصد و ده پرسش (در زمینه ائمه اطهار)، تعلیفات بر عروة الوثقی، تعلیقات بر الهدی الی دین المصطفی، مناسک حج، رسالة فی التامین و الیانصیب (در باب بیمه و بلیط‏های بخت‏آزمایی)، رسالة فی المزارعة و المساقاة، رسالة فی منجزات المریض، رسالة فی الاجارة، رسالة فی صلاة الجمعة، رسالة فی احکام الجلود.

در مشهد مقدس

آیت الله العظمی میلانی در سال 1373 قمری جهت زیارت امام علی بن موسی الرضا(علیه السلام) به مشهد مقدس سفر کرد و بعد از مدت کوتاهی به اصرار علما و بزرگان در این شهر اقامت گزید و تا آخر عمر در آنجا سکونت کرد.

نخستین گام آیت الله میلانی در حوزه علمیه مشهد سامان بخشیدن به دروس حوزوی بود که بعدها اثرات آن در مراکز دینی و فرهنگی دیگر نیز نمایان گردید. همچنین درس خارج اصول و فقه ایشان که در مسجد گوهرشاد دایر می‏شد در شکوفایی دروس حوزه نقش بسزایی داشت و به مرور زمان علماء را در این شهر تمرکز می‏بخشید.

از دیگر فعالیتهای ایشان در مشهد مقدس در جریان زلزله سال 1347 در جنوب خراسان بود که مردم را برای بازسازی و کمک به آورگان بسیج کرد و بارها طلاب را برای کمک به مردم به این شهر اعزام داشت. ایشان برای مردم بی‏خانمان خانه‏ها ساخت و آن‏ها را با سند به مردم آواره واگذار کرد. همچنین ایشان همواره در بازسازی مدارس علمی مشهد، مدرسه حقانی قم، و نیز کمک به ایجاد چندین مدرسه دینی در شهرستان‏ها و ده‏ها کار خیر برای مسلمانان ایران و سایر کشورهای اسلامی فعّال بود.

فعالیت‏های بین‏المللی

برخی از مکاتبات و پیامهای این مرجع مجاهد به برخی سران و انجمنهای کشورهای خارجی، عبارتند از:

1 ـ مکاتبه با «جانسون» معاون اول رییس جمهور آمریکا در جهت افشای سیاستهای استعماری و ضد دینی حاکمان ایران و دولت شاه.

2 ـ مکاتبه با انجمن برتراند راسل برای اعلام حمایت آن انجمن از زندانیان سیاسی ایران.

3 ـ مصاحبه با خبرنگاران خارجی و مجامع بین المللی در افشاگری نسبت به هیات حاکمه ایران.

4 ـ مکاتبه و ارسال پیام به شیخ محمود شلتوت رییس دانشگاه الازهر مصر در خصوص آتش زدن مسجد الاقصی در فلسطین.

5 – مکاتبه، ارسال پیام و همچنین اعطای وجوه نقدی به مرکز اسلامی هامبورگ زیر نظر آیت‏الله دکتر بهشتی.

6 - ارسال پیام به کنگره انجمن اسلامی دانشجویان اروپا.

7 ـ ارسال پیام و نماینده جهت شرکت در کنگره بزرگداشت مقام آیت الله نورالله شوشتری در هندوستان.

وفات

سرانجام این مرجع بزرگ شیعه بعد از حدود یک ماه بیماری، در بیست و نهم رجب سال 1395 هجری قمری برابر با هفدهم مرداد سال 1354 شمسی در سن هشتاد و دو سالگی در مشهد مقدس از دنیا رفت و بعد از تشییع باشکوهی پیکر پاکش در حرم حضرت علی بن موسی الرضا(علیه السلام) به خاک سپرده شد.

.................

منابع:

ــ علم و جهاد، محمدعلی میلانی، انتشارات لسان الصدق، قم.

ـ حضرت آیت الله العظمی حاج سید محمدهادی میلانی به روایت اسناد ساواک، وزارت اطلاعات، مرکز بررسی اسناد تاریخی، سال 1380، جلد دوم.

ــ مجله گلبرگ، شماره پنجاه و سوم.

نویسنده: سید محمد ناظم‏زاده قمی



ابنا